Sunday, 16 February 2014

Solemnization | Khairul & Ayu

Khairul & Ayu
Batu Pahat
15 Februari 2014

Mohon support kami https://www.facebook.com/Awan.Pixel

© COPYRIGHT Awan.Pixel 2014 ALL RIGHTS RESERVED







Saturday, 25 January 2014

Wedding Arif & Fiza

Wedding Day
Arif & Fiza
Segamat. Joho

Official Photog : Faisoul Bombom
Assist : Ridzwan Smn

*upload sikit sikit sudah :P





Monday, 20 January 2014

Tutorial Light Leak

Okey hari ni aku nak ajar cara mudah macam mana nak buat light leak efek dalam gambar. Light leak ni ala ala macam lomo punye cam lah, ada cahaya terlebih masuk dalam gambar. Nampak cun lah kalau kene dengan gambar nye.


Apa yang diperlukan ?
1. Adobe Photoshop *lagi latest lagi bagus
2. download Light leaks sini --> download sini

Follow step by step  :

1. Bukak Photoshop anda

2. Pilih gambar apa apa yang nak ditambah light leak. Aku pilih gambar motor bapak aku ni


3. Open folder yang korang download tadi tu. Pilih lah mana mana jenis light leak yang korang berkenan

pilih jelah memana yang berkenan di hati itu

Copy layer ini untuk dipindahkan dekat layer motor legend tadi
 4. Lepas dah click Copy ( Ctrl + C ) dekat light leak tu. Next step adalah PASTE kan light leak tu dekat gambar motor  legend
PASTE ( Ctrl + V ) light leak tu

5. Okey lepas tu klik dekat fx bawah layer tu. Pastikan anda sekarang sedang pakai layer 1 ( layer light leak ). Klik fx lepastu ikut je gambar bawah ni 

Klik fx tu. Then klik Blending Options

Nampak Blending Mode tu ?

Kasi tukar jadi SCREEN

Haa tu dah nampak dah harapan

6. Bersuka ria. Korang boleh la memain kan size light leak tu ikut suke hati korang le

7. Save sebagai JPEG dan post Facebook. Boleh dapat banyak like ni


Contoh lain Light Leak aku sempat buat. Busy Dota sekarang ni. Sebarang pertanyaan or wat so ever boleh lahh tweet yer. Facebook semua. Dunia di hujung jari anda